tisdag 5 juni 2012

Mjölkfria vetebullar med rabarberfyllning


8-24 BULLAR
Ugn 200 grader.
Vetebullar:
3 dl havredryck
50 g färsk jäst
1 1/2 dl strösocker
1/2 tsk salt
150 g mjölkfritt margarin
1 ägg
11-12 dl vetemjöl special
Rabarberkompott
1 liter skivade rabarber
3 dl strösocker
1 färsk vaniljstång
Saft av 1 citron
2 msk vatten
300 g mjölkfritt margarin
1 dl råsocker
Ägg till pensling
Pärlsocker till garnering
Värm med havredrycken tills den är fingerljummen, 37 grader.
Smula ner jästen i en bunke och lös den med havredrycken,
strösocker, salt, mjölkfrittmargarin och ägg.
Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman tills degen börjar släppa från kanten av bunken. Spara resterande mjöl till utbakningen.
Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek
i 45–60 minuter.
Under tiden: Koka rabarber, strösocker, vaniljstång och citronsaft och 2 msk vatten till en kompott. Inget mer vatten behöver tillsättas eftersom rabarber innehåller så mycket vatten i sig. Koka den tills nästan all vätska kokat bort (det tar cirka 40 minuter) och låt svalna.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut vetedegen (utan att knåda den) ganska tunt (cirka 1 cm). Mosa samman det mjuka margarinet med råsockret och bred detta på degen. Bred ut kompotten ovanpå smöret.
Rulla ihop den till en rulle. Lägg skarven neråt och skiva rullen i 2 cm tjocka skivor. Det ska bli cirka 20 bullar.
Lägg bullarna i stora formar och jäs under bakduk till dubbel storlek i 45–60 minuter.
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar